Basında Hastanemiz
09 Eylül 2019




Türkiye'de sayılı hastanede uygulanan Pulmoner Rehabilitasyon, Karadeniz'de ilk olarak Samsun Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde hizmet veriyor. Solunum güçlüğü çeken hastalara çeşitli egzersizlerin yaptırıldığı merkezde, hastaların rahat bir nefes almasını sağlayarak yaşam kalitesini artırmak amaçlanıyor

Kronik solunum yolu hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen, hasta değerlendirmesini takiben bireysel olarak belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içeren kapsamlı uygulamaları içeren Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi, Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Dr. Kamil Furtun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi'nde hizmete başladı. KOAH başta olmak üzere astım, bronşiektazi, interstisiyel akciğer hastalıkları, kistik fibrozis, göğüs duvarı hastalıkları, nöromüsküler hastalıklar, akciğer nakli öncesi ve sonrası, akciğer kanseri, obezite ilişkili tüm akciğer hastalıklarında başarı ile uygulanabilen Pulmoner Rehabilitasyon (PR), hastaların rahat bir nefes almasını amaçlıyor.

BÜYÜK ÖNEME SAHİP

Pulmoner Rehabilitasyon Merkezi'nin Karadeniz Bölgesi’nde bir ilk olduğunu söyleyen Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Şen, "Pulmoner Rehabilitasyon Merkezimiz, Türkiye'de sayılı merkezlerden biri. Karadeniz'de bir ilk olan merkezimizde, hasta kabulü daha yeni başladı. Servislerdeki uygun hastaları alarak, kliniğimizin işleyişi hakkında bir öngörü oluşturuyoruz. Bundan sonra talepler artarak devam edecek. Göğüs hastalıklarına sahip hasta sayısı ülkemizde ve şehrimizde çok fazla. Bu merkezle, hastalarımızın hem normal hayata uygunluğunu artıracağız, hem de psikososyal olarak toplumsal uyumunu sağlayacağız. Bu klinik, bu nedenle büyük bir öneme sahip" ifadelerini kullandı.

DİYET PROGRAMI UYGULANACAK

Göğüs hastalıkları uzmanlarının kontrollerinin ardından PR uygulanacağını belirten Başhekim Şen, "Göğüs hastalıkları şikayetleri olan hastalarımız, hastanemize müracaatlarını yaptıktan sonra polikliniklerde uzmanlarımız tarafından değerlendirilecek. Uygunluğu görülen hastalarımız, burada tedaviye alınacak. Öncelikli olarak göğüs hastalıkları uzmanlarımızın, hastayı rehabilitasyona uygun olup olmadığı konusunda değerlendirecek ve tedavi öyle verilecek. Hastalarımız buraya geldiğinde hem egzersiz yapacak, hem de diyet programı uygulayacak. Bu anlamda büyük bir toplumsal boşluğu dolduracak. Merkezimizde, göğüs hastalıkları uzmanlarımızın yanı sıra fizyoterapist, psikolog ve diyetisyen arkadaşlarımız da var. Bir ekip çalışması şeklinde rehabilitasyon veriliyor" sözlerini kaydetti.

YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Savaş Gegin ise merkezde uygulanan tedavinin hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini vurgulayarak, "Pulmoner rehabilitasyon, özellikle KOAH hastaları ve solunum güçlüğü çeken hastalara solunum fonksiyonlarındaki azalmayı yavaşlatmak ve günlük aktivitelerini yapabilecek hale getirmek için uygulanan bir tedavi yöntemi. Pulmoner rehabilitasyon, nefes darlığı şikayetini azaltır, hayat kalitesini artırır. Kişinin solunum fonksiyonlarındaki kaybı azaltmaya yönelik pulmoner rehabilitasyon, bu şikayetleri gidermeye yardımcı olur" şeklinde konuştu.

HASTAYA UYGUN EGZERSİZ

Fizyoterapist Kübra Tekşan, yapılan egzersizlerin her anında hasta ile ilgilendiklerini ifade ederek, "Hastamıza pulmoner rehabilitasyon uygulamadan önce değerlendirme yapıyoruz. Hekimimiz uygun gördükten sonra tedaviye başlıyoruz. Hastanın oksijen satürasyonunu, kalp hızını ölçüyoruz. Eğer oksijen desteği gerekiyorsa, onu uyguluyoruz. Hastanın maksimum kalp hızına uygun tempoyu ayarlayarak yürüyüşe başlatıyoruz. Hastanın yürüyüş hızını yavaş yavaş artırıyoruz. 15 dakika boyunca yürüyüş yapılıyor, 5 dakika arayla hastanın değerlerini ölçüyoruz. Egzersizlerden önce ve sonra tansiyon değerini ölçüyoruz. Hastanın yorgunluk derecesini inceliyoruz. Yürüyüşten sonra biraz dinlendirip bisiklete geçiyoruz. Tüm setler 15 dakika yapıldıktan sonra kuvvetlendirme çalışmaları yapılıyor. Bu yapılan egzersizler sayesinde nefes darlığı şikayetleri azalıyor, yaşam kalitesi artıyor. Hastanın yürüme mesafesi artıyor. Hastaneye yatış süresi azalıyor. Hastanın hayatı düzene giriyor" diye konuştu.


http://www.habergazetesi.com.tr/haber/5574917/karadenizde-bir-ilk-hastalar-samsunda-rahat-nefes-alacak