28 Eylül Dünya Kuduz Günü

KUDUZ ENFEKSİYONU ve KORUNMA YOLLARI

Kuduz Hastalığı, et yiyen hayvanların çok kez tükürük bezlerinde bulunan ve çoğunluklada salyadan açık yara ve mukozalara bulaşan ve bu yolla meydana gelen bir virüs ensefalitidir (Beyin enfeksiyonu).

Hastalık klinik olarak, halsizlik, ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, boğaz ağrısı, aşırı halsizlik gibi özgün olmayan prodromal semptomlarla, diğer ensefalitler gibi başlayabilir. Hastanın ilk şikayetleri ısırılma bölgesinde ve o bölgenin iletimini sağlayan periferal sinir trasesinde gelişen hiperestezi, parestezi veya anestezi olabilir. Enfeksiyonun ilerlemesi artan sinirlilik, aşırı hassasiyet ve ateşle beraber olur. Delirium, istemsiz kasılmalar ve generalize konvülziyonlar görülebilir.. Kuduzun karakteristik bulgusu olan sudan çekinme (hidrofobi), yutma ve hatta suyu görmeyle gelişen ağız, yutak ve farinks kaslarının istemsiz kasılması nedeniyle gelişir. Kuduz enfeksiyonu özgül bir tedavisi olmaması nedeniyle öldürücülük oranı en yüksek enfeksiyon hastalığıdır.Böyle bir durumla karşılaşıldığında yara bölgesi vakit kaybedilmeden su ve sabun ile yıkanıp bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.

Kuduz proflaksisi, 18 yaş ve üzerindeki hastalar için mesai saatleri içerisinde Hastanemiz hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları polikliniği bünyesinde bulunan Kuduz Aşı Merkezi’nde, mesai saatleri dışında ise Acil Servis Aşı ünitesinde yapılmaktadır. 18 yaşından küçük hastalarda ise kuduz proflaksisi Kadın Doğum ve Çocuk hastanesi acil servisinde yapılmaktadır. Kuduz proflaksisi hizmeti 24 saat kesintisiz olarak verilmektedir.

Doç.Dr. Özgür Günal                                    Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği