Dünya Glokom Günü


Glokom, optik sinir hasarı ile karakterize bir göz hastalığıdır. Bu hasar genellikle gözünüzdeki anormal derecede yüksek bir basınçtan kaynaklanır. Halka arasında “göz tansiyonu” veya “karasu” adı ile de bilinir.
Glokom, 60 yaşın üzerindeki insanlarda körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir. Her yaşta görülebilmekle beraber genellikle yaşlı erişkinlerde daha sık görülür.
Glokom sinsi seyirli ve ilerleyici bir hastalık olup, genellikle kalıcı görme kaybının gerçekleştiği son evrelere kadar bulgu vermez. Bir çok glokom formunun erken uyarı işareti yoktur ve hastalık kademeli olarak ilerler. Etki o kadar kademelidir ki, durum ileri bir aşamaya gelene kadar görüşte bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz. Ancak glokom erken tarama ile teşhis edilebilir ve tedavisi mümkündür.
Glokomdan kaynaklı görme kaybı ve optik sinir hasarı günümüz şartlarında geri döndürülememektedir ancak görme kaybı ve sinir hasarı erken yakalanan olgularda medikal tedavi ile yavaşlatılabilmekte, hatta durdurulabilmektedir. Glokom kronik bir hastalık olup tanı konulduktan sonra genellikle hayatınızın geri kalanı için medikal tedaviye ihtiyacınız olacaktır.
Glokomdaki sinir hasarı sonucu görme alanı daralması gelişebilmektedir. Görme alanı daralması sonucu bir borunun veya dürbünün içerisinden bakıyormuş gibi bir görüş açısına sahip olursunuz ve görme alanındaki bu kayıp günlük hayatınızda karşıdan karşıya geçerken veya araç kullanırken yandan gelebilecek bir arabayı görememenize sebebiyet verebilir.
Glokom için risk faktörleri ise göz içi basıncının yüksekliği, 40 yaş üzerinde olmak, anne-baba veya kardeşlerde glokom öyküsü olmak, ince yapısal kornealara sahip olmak, yapısal olarak ince bir optik sinire sahip olmak, diyabet ve yüksek tansiyon gibi sistemik dolaşımı bozabilecek kronik hastalıkları olmak ve kortizon içeren göz damlalarınını uzun süre kullanmak olarak sayılabilir.
Glokom hastalığının yol açabileceği görme kaybı ve optik sinir hasarından korunabilmek için mutlaka göz hekimiz tarafından glokom açısından göz taramanızın yapılması, risk faktörleri var ise veya ilaç başlanmış ise ilaçlarınızı ihmal etmeden ömür boyu düzenli kullanmanız ve hekiminizin önerileri doğrultusunda düzenli kontrollerinizi yaptırmanız gerekmektedir.
Dr.Öğr.Üyesi Onur GÖKMEN
Göz Hastalıkları